Intro

“In ieder mens schuilt het mooie van een eigen individu”

Geïnspireerd door de oude meesters (Caravaggio) en hedendaags kunstenaars m.n. Luïs Caballero en Roberto Ferri, ben ik op zoek naar schoonheid wat in ieder mens aanwezig is. “Op zoek naar het karakteristieke”. Een rimpel of een huidplooi kan me al inspireren om dit naar eigen interpretatie weer te geven in mijn tekeningen en schilderijen. Opgeleid als tekenkunstenaar ben ik telkens weer op zoek naar houdingen van figuren. Composities van meerdere personen die een verhaal kunnen vertellen. Die rust en sereniteit van mijn werk uit kunnen beelden. Een kunstwerk behoeft naar mijn mening geen uitleg. Het is een weergave hoe ik de mens zie. Soms met confronterende reacties van de toeschouwer. Het raakt me als iemand naar mijn werk oordelend kijkt, maar niet de brede belangstelling die ik voor de pracht van de anatomie van het menselijk lichaam ziet en zich laat afleiden door de voorstelling.

Tekenen en schilderen is belangrijk voor mij geworden en essentieel in mijn ontwikkeling geweest naar waar hetgeen ik nu sta als kunstenaar.

In 1963 geboren in Kerkrade en opgegroeid in het mijnwerkersdorp Eygelshoven. Wijken die onder het zwarte roet zaten van de kolenmijnen hebben een diepe indruk achtergelaten. Witte huizen, welke zwart geblakerd waren door het zwarte stof uit de mijnen, zijn nu in hun witte glorie hersteld. Zoekend naar fossielen op de zwarte kolenberg welke contrasterend tussen het groene Limburgse landschap lag.

De eerste kennismaking met kunst was al op zeer jonge leeftijd. Bezoek met mijn vader aan diens broer en kunstenaar Ber Mengels (Nieuwe Haagse school). In mijn jeugd wilde ik naar de kunstacademie. Door persoonlijke omstandigheden heb ik de keuze gemaakt om op 18 jarige leeftijd te gaan werken. De zorg voor ouderen en later werkzaam in het ziekenhuis hebben mij een bijzondere ervaring gegeven. Door confrontatie met het fysieke in mijn werkzaamheden in die zorg kon ik deze nu met respect voor het menselijk lichaam en diens anatomie integreren in mijn tekenkunst. Besloten om de kunstacademie te gaan volgen in een deeltijd opleiding aan de Gemeentelijke Academie Arendonk in België, in de richting schilderen mocht helaas geen doorgang vinden omdat de groep geen nieuwe mensen meer toeliet. Ik heb besloten om me in te schrijven voor de richting tekenen. Dit liet me zo’n enorme hoeveelheid verschillende manieren en mogelijkheden zien dat ik besloot om hierin de specialisatiegraad te gaan volgen welke ik met een “bijzondere vermelding” af heb mogen sluiten in juni 2014. Deze specialisatiegraad vormt als het ware voor mij een bredere basis, de lessen over technieken en materialen welke de oude meesters gebruikten hebben mij zeer beïnvloed in mijn werk. Door de lessen van Ghislain Geenen te volgen en de confrontatie met mezelf aan te gaan liet hij mij inzien een echte “Mengels” te zijn. De kunst zit hem er niet in om alles wat je waarneemt weer te geven maar om gedeeltes weg te laten. Het “Less is more” principe.

Wim Mengels – “Jakob”

Middels deze site wil ik u een selectie tonen en een indruk geven van mijn werk. Mocht u een reactie willen geven of een vraag willen stellen kunt u middels het contactformulier reageren. Ik wens u veel plezier toe door deze site te bekijken. Misschien een verbinding tussen mij naar de oude meesters te kunnen laten tonen en u uit te dagen wat u onder “mooi” verstaat.

Dank, Wim Mengels

 • “Gemeentelijke Academie voor Schone Kunsten” , Arendonk, BE Specialisatiegraad Tekenkunst met een eervolle vermelding 2014
 • “Masterclass of Academic Painting Roberto Ferri 7-13 Juni 2022 Sutri Italy.
 • Kunstscene 12-13 november 2022
 • POP-UP PALEIS, 5/6 maart 2022 11.00 – 17.00 uur Stadhuisplein 128 Tilburg
 • Kunstlooproute Goirke Tilburg, 2020
 • De Schatkamer Ateliers Tilburg, 2018
 • De Schatkamer Studio Dusseldorp Tilburg, 2017
 • Kunsthappening “De Prikkeling” Asse BE, 2014
 • ETZ Elisabeth Ziekenhuis Tilburg, 2013
 • Twiet Twiet Tilburg, 2012
 • KoMASK Het menselijk figuur Antwerpen 2010